Ik wil namen!

Afgelopen woensdag hadden we met z’n vieren een prachtig gesprek. We begonnen moeizaam, vooral doordat we steeds op voorbeelden kwamen waarin het allemaal niet wilde lukken. En plotseling, zo tegen tienen ’s avonds, toen het onweer inmiddels was losgebarsten, kwamen we uit op voorbeelden, recente gebeurtenissen, waar in het wel lukte!

Even terug. Het was ons opgevallen dat echte veranderingen vaak pas lukken wanneer we een schok te verwerken krijgen waardoor we niet anders kúnnen dan veranderen. Daar werden we niet blij van, ook al omdat we steeds beter begonnen te begrijpen waarom dit zo werkt. Vervolgens hadden we het over “de elite” die momenteel al te vaak niet thuis geeft wanneer het op werkelijk disruptief denken (en doen) aankomt. Weer een stap verder, denkend in oplossingen, dachten we aan het “geven van tijd” aan echte talenten.

…..en plotseling ging het over kiloknallers. In feite zonder directe grote voorafgaande ramp heeft een beperkt aantal mensen het begrip “kiloknallers” geïntroduceerd en wel zodanig dat het effect heeft ook. Vergelijkbaar met plofkippen.

…..en over het succes van Marian Minnesma en haar Urgenda.

…..en over de 21-jarige Boyan Slat met zijn Ocean Cleanup (je weet wel, de plastic soep in de oceanen)

Ja, je leest het goed, het gaat hier niet over gelouterde bestuurders of politici. Het gaat over getalenteerde mensen die ogenschijnlijk weinig last hebben van de hedendaagse hedonistische, vaak narcistische en al te vaak uitsluitend in kaal rendement denkende elite.

Elite? Wie is (of zijn) nu eigenlijk de elite in Nederland? Zijn dat mensen als een altijd alles weglachende Rutte? Een bijzonder denkende en communicerende FNV leiding? bankbestuurders? Al die mensen die ons gehele bestel “in stand” houden? Of zijn dat mensen als Marian Minnesma of Boyan Slat?

En nu wil ik eerst, voordat ik verder schrijf, meer namen. Ik wil van jou weten welke Nederlanders (en waarom) werkelijk tot de huidige of toekomstige elite behoren. En dan ben ik dus vooral op zoek naar …….Nee, dat ga ik niet zeggen. Dat laat ik aan jou. En daarna schrijf ik dit artikel af.

Asjeblieft, ik ben je dankbaar voor je reactie

Rob Franse, 29 augustus 2015

Eén gedachte over “Ik wil namen!”

  1. joost de kluijver, oprichter van closing the loop zou ik zeker aan het lijstje toevoegen. Er wordt veel afval naar afrika, ghana gebracht waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden er spulletjes tussenuit halen waar ze nog wat geld voor krijgen. Closing the loop betaalt de mensen om afgedankte mobieltjes te verzamelen (ze hoeven dan niet het vuil te verbranden met alle gevolgen van dien), en hij transporteert ze naar een bedrijf in Belgie dat van de mobieltjes grondstoffen voor de industrie maakt, zonder zelf afval te produceren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *