De apentest

In 2 kooitjes vlak naast elkaar zitten 2 aapjes. Ze kunnen elkaar goed zien. Beide aapjes krijgen in hun kooi een hendeltje gemonteerd. Wanneer ze op dat hendeltje drukken dan krijgen ze een rozijntje. Dat is mooi, want ze vinden het een leuk kunstje en, niet onbelangrijk, ze vinden de rozijntjes erg lekker.

Op zeker moment drukt het ene aapje weer op het hendeltje, maar nu verschijnt er een stukje komkommer. Aapje helemaal blij. Het andere aapje gaat snel naar zijn eigen hendeltje en daar verschijnt weer het rozijntje. Geen komkommer zoals bij het ene aapje. Aapje gooit woest het rozijntje weg!

Wat leren we hier uit?

  • Het rozijntje wat altijd zo lekker was is plotseling smerig, of
  • Het aapje heeft een verwachting die uitdraait in een teleurstelling, of
  • Ik wil ook wat hij heeft, of
  • ………….

Nu denk ik zo maar dat apen verdacht veel op mensen lijken.  En kan daardoor met een beetje fantasie bedenken hoe dit met mensen gaat. En dan denk ik vooral: Iets wat altijd lekker of goed was is dat plotseling niet meer zodra je ziet dat een ander iets krijgt wat nog beter is.

De buurman een grotere auto, ik ook. Iemand aan tafel die iets nog lekkerders krijgt, ik ook. Hij meer salaris, ik ook.  Nu gebeurt dat direct in mijn gezichtsveld. En gelukkig zie ik niet alles.  Maar stel nu eens dat ik wel alles zie. Ik ben een boer in Afrika en ik heb 100 koeien. Via m’n mobiele internet zie ik de rijkdom in Europa. Ik besluit 50 koeien te verkopen en met de opbrengst van die verkoop richting de kanaaltunnel te gaan. Daar probeer ik dag in dag uit, ook ’s nachts, naar Engeland te komen.

Beide verhalen zijn echt. De test is uitgevoerd en de boer is geïnterviewd bij de kanaaltunnel. Beide waren gelukkig…………

Hoe kunnen we dit voorkomen?  Willen we dit voorkomen?

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties?

Dank

Rob Franse, 9 augustus 2015

Eén gedachte over “De apentest”

  1. Bij jezelf goed nagaan of het rozijntje aan je behoeften voldoet, en overwegen of de komkommer iets wezenlijks aan je behoeften kan toevoegen. Daarbij is de overweging dat de buurman dit wel heeft en jij niet, de eerste die af zou moeten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *