Het CPB meisje. Stuitend!

Heeft iemand vanmorgen het interview gezien met het meisje van het CPB? En ja, ik gebruik hier bewust het beledigende woord “meisje” (had net zo goed “jongetje” kunnen zijn trouwens).

Ze weet het allemaal niet, maar volgens haar cijfertjes zou het goed werken wanneer je de hoogte van de WW-uitkering snel omlaag brengt, zodat met name ouderen, eerder lager betaald werk zullen accepteren……..

Gelukkig reageerden de vakbonden fel en heeft het kabinet hier al afstand van genomen, maar toch…..Weer worden langdurig werklozen over één kam geschoren en weggezet als….Ja, als wat eigenlijk. Triest. Heel triest.

En nee, ik ben geen langdurig werkloze. En al helemaal niet zielig. Maar vele tienduizenden van mijn leeftijdsgenoten, die het vaak heel moeilijk hebben, worden door deze lopende en kletsende rekenmachine eventjes weggezet.

Cijfers zijn ondersteunend (!!!) voor beleid. Cijfers op zich zijn dat beslist niet. En bovendien gaat het CPB niet over beleid. Houdt dan je mond dicht. Realiseer je je dan echt niet wat je teweeg brengt? Heb je ooit een in het wild loslopende langdurige werkloze gesproken? Misschien is het wel iemand die destijds, net als jij nu, een goede opleiding en dito baan had.

Omdat ik denk dat deze CPB’r geen empathisch vermogen heeft, en het dus niet zinvol lijkt haar uitleg te geven over de effecten van wat ze zegt, zal ik haar iets duidelijk moeten maken over cijfers en hun effecten. Daar moet ik even voor gaan zitten, zodat ik een wat evenwichtiger verhaal kan vertellen dan wat zij deed.

Maar het verhaal komt er aan. Dat beloof ik.

Eerst ga ik even een heel vieze smaak wegspoelen. Gelukkig kan ik me nog net iets meer dan kraanwater veroorloven.

 

Rob Franse, 11 juni 2015

Eén gedachte over “Het CPB meisje. Stuitend!”

  1. ik ken iemand van 64. Bijna 50 jaar keihard gewerkt (premie betaald, belasting betaald), begin 60 ontslagen vanwege een grootscheepse bezuiniging van de overheid. In de betreffende sector is geen baan meer te krijgen. Stel dat er een vacature komt. Zou er dan l baas zijn die die baan vergeeft aan iemand die nog l jaar vanaf het pensioen is?
    Vraag aan cpb meisje: helpt het in deze casus als de uitkering van betreffende werkzoekende wordt verlaagd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *