Zo, ik heb zojuist weer een hele berg informatie verwerkt, zowel uit kranten als uit bladen als uit bijeenkomsten als uit een conflictsituatie als uit TV-programma’s.
En ja, het is me weer wat helderder geworden.
DE problematiek van vandaag de dag is niet gelegen in rendement denken. Het is ook niet gelegen in managers. En ook niet in te veel mensen die tegenwoordig van een psycholoog gebruik maken.
HET probleem is gelegen in het feit, hoogstpersoonlijk door mij vastgesteld, dat we “ons” (wie de schoen past trekke hem aan)slap en eenzijdig ontwikkelen. We doen veel te weinig aan, wat in het Duits zo mooi heet, “Bildung”. “We” specialiseren ons zo’n beetje vanaf ons 15e jaar via vaak “zware” opleidingen in joost-mag-weten-wat, maar zijn vervolgens vaak het complete zicht op anderen (andere mensen, andere belangen, andere richtingen) en heel gewone dagelijkse zaken volkomen (!) kwijt. Zo, dat heb ik lekker stoer gezegd.
Ik durf daarmee de stelling aan dat rendement denken helemaal niet verkeerd is, mits het niet eenzijdig gericht is op kwartaalresultaten in Euro’s.
Ik durf ook de stelling aan dat managers zeer nuttig kunnen zijn, tot het moment dat ze zich, mede door hun eenzijdigheid, gedragen als loopjongens of meisjes van hogere bazen of aandeelhouders en nog slechts kijken naar wat tegenwoordig zo mooi heet KPI’s (Key Performance Indicators). Lijkt verdacht veel op “targets”.
Ik durf ook de stelling aan dat 2/3 van de mensen die een psycholoog bezoeken tenminste net zo goed uit zouden kunnen zijn bij “wijze mensen uit hun omgeving”. Nog niet zo lang geleden noemden we dat soort mensen pastoor, dominee, leraar, schoolhoofd, opa, oma, …………
Lees het artikel “Managers zijn volstrekt overbodig” uit de NRC van 8 mei.
Lees het artikel “Knutseltherapie”, een interview met de psycholoog professor Jan Derksen, uit de Volkskrant van 9 mei.
Lees het artikel “Manager worden? Leer dan filosofie en geschiedenis” van Ramsey Nasr in de NRC van 9 mei.
Lees ook mijn post van 26 april “Verwondering is het middel tegen wanhoop en chagrijn”, waar ik in ga op denkbeelden van Nietzsche.
We moeten dus, naar mijn overtuiging, zorgen dat we onszelf, bij voorkeur dagelijks, breed blijven ontwikkelen. We moeten van met name hoger opgeleiden en managers eisen dat ze niet eenzijdig zijn. We moeten van politici eisen dat ze niet alleen maar voor de media optreden, maar ook een echte inhoudelijke boodschap hebben. We moeten er voor zorgen dat we niet alleen maar ons eigen soort mensen tegenkomen. We moeten “Verwondering->verdieping->samen->bouwen->genieten “ als richtinggevend gaan gebruiken.
En “moeten” moeten we dan vervangen door “graag willen”. Maar hoe we die draai het best kunnen maken?
HELP ME de puzzel te leggen. Vertel me wat ik er aan kan doen.
Ik zou het zeer waarderen wanneer je reageert!
In grote verwondering,
Rob Franse, 9 mei 2015
Ha Rob, het spijt mij te moeten zeggen: maar je slaat de spijker precies op de goede kop. De gewenste houding dient zich niet alleen te manifesteren bij managers, hoger opgeleiden, gezagsdragers maar bij iedereen. En ik zou het niet alleen willen beperken tot Nederland maar ook ver over de grenzen heen. En wellicht door de vele brandhaarden: alle bewoners van deze aardkloot. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je ergens moet beginnen…….
Groet, Michel
En een veranderende houding begint, denk ik, bij voldoende en brede kennis. En inderdaad: Bij iedereen…..Maar je moet ergens beginnen. Noblesse oblige.
Enne……Volgens mij spijt het je helemaal niet om te moeten zeggen 🙂