Een briljante Geert Mak

De afgelopen 10 dagen waren druk. En dan vooral druk in m’n hoofd. De oorzaak ligt in een aantal gelezen artikelen en mails. Een aantal mensen in mijn omgeving heeft me zeer bevoorrecht, door hun gedachten met me te delen, vaak ondersteund met achterliggende literatuur.

En ja, daar is m’n hoofd druk mee. Ik vind het de moeite waard om de informatie te herkauwen en te laten bezinken, alvorens daar iets over te schrijven. Bovendien: Informatie van Nietzsche en Plato, maar ook mails over “hoe om te gaan met waarheid en (absolute) waardes” en “gefrustreerde dromen” zijn geen sinecure.

Bij dat alles las ik vanmorgen ook een artikel in de NRC met de titel “Wij, de elites van nu, missen noblesse oblige”. Een bewerking van het dankwoord wat Geert Mak uitsprak na het ontvangen van de Gouden Ganzenveer. Briljant artikel. Moet je lezen. Het artikel spreekt wat mij betreft geheel voor zichzelf. Ik hoef het niet te herkauwen of te laten bezinken. Wel zet het aan tot vervolgvragen, te weten “hoe is het zo ver gekomen met onze elite” en “hoe kantelen we dat de juiste kant op”. Daar ga ik mee aan de gang. Spannend.

De drukte in m’n hoofd nijgt naar het volgende:

  • Verwonderen
  • Verdiepen
  • Samen
  • Iets moois bouwen
  • en Genieten

Iets voor op m’n nieuwe plekje achter in de tuin…..

 

Rob Franse, 18 april 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *