Vinden in plaats van zoeken

Geïnspireerd door Remco Campert

Het is half twee ’s middags. Een diepe ontspanning heeft zich van me meester gemaakt. Tevredenheid ook. Ik kom net uit de tuin en zag het maarts viooltje al bloeien. Geen van mijn katten te zien. Ongetwijfeld verstopt in dromenland. Een half uurtje eerder stond ik met een zucht op uit m’n luie Bommel stoel. Een zucht van diepe tevredenheid  na het bekijken en beluisteren van Remco Campert middels een uitzending van College Tour. Verbijsterend hoe Remco, qua uiterlijk broos, in die drie kwartier zijn vriendelijkheid, zuiverheid en eerlijkheid heeft weten over te brengen op de zaal. De oprechte manier waarop hij zijn geluk weet te delen is prachtig om te zien. En louterend.

Er bestaan inmiddels vele zelfhulpboeken, geluksprofessoren, trainingen en meer van dat soort zaken, maar de bijna voelbare aanwezigheid van een zo goed uit z’n woorden komende en geestige oude jonge man, doet wellicht meer, veel meer, dan alle inspanningen die je kunt doen om gelukkig te worden. De man is ook zo duidelijk geheel zichzelf. Een voorbeeld van vinden in plaats van zoeken. Hij zoekt niet, hij vindt.

Ik, als zoeker,  ga hier een voorbeeld aan nemen, zo is mijn vaste voornemen. Ik moet blijven reizen (in ieder geval geestelijk), blijven kijken en blijven luisteren. Dus wel langs het strand lopen, maar niet zoekend naar schelpen. Waarschijnlijk vind ik dan zomaar een schelp…….Of juist iets heel anders. De kunst van het loslaten, zaken op je af laten komen. Los van planningen. Laat staan doelstellingen.

Het leven is verrukkelijk

Rob Franse, 10 maart 2015

3 gedachten over “Vinden in plaats van zoeken”

  1. Toelaten dat de zaken anders lopen dan je gepland hebt.
    Op elke vierkante meter is een wereld te vinden, als je maar kijkt.
    Het gedicht ging dat Ramsey Nasser voordroeg?
    Twee zinnetjes waar een wereld in zat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *