54% van de mensen wordt neerslachtig van het nieuws

En jij?

En kun je daar iets aan veranderen? Ik wel! Ik zal een aantal tips met je delen:

*Sla het acht uur journaal over. Via NOS.nl of NU.nl blijf je minstens zo goed op de hoogte, maar bepaal je zelf het moment en de artikelen die je wel of juist niet leest. Met name de duur en de impact van voor jou vervelende beelden worden nu beheersbaar.

*Kies voor een krant die niet standaard begint met vetgekopte ellende. Of sla desnoods de voorpagina over. En begin zeker niet direct na het opstaan aan deze ellende.

*Eindig de dag ook niet met het nieuws. Er zijn waarachtig leukere dingen te doen voordat je gaat slapen (dat hoef ik toch niet uit te leggen hoop ik).

*Zorg dat je iets anders te doen hebt direct na het lezen of horen van heftig nieuws. Zelf eindig ik graag met “the optimist daily”. Daar las ik gisteren dat Unilever 5 jaar eerder dan gepland zijn duurzaamheidsdoelstellingen heeft bereikt. En dat las ik niet in de krant of op NOS.nl…….

*Zorg voor prettige muziek op de achtergrond. Ga in de zon zitten.

*Kijk na afloop naar je tevreden luierende katten. Op veler gebied zijn ze verstandiger dan jij en ik (ze hebben waarschijnlijk niet naar het nieuws gekeken).

De 54% neerslachtigheid is afklomstig uit een recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van The Optimist en Sublime FM

Leven is dansen met omstandigheden.

Rob Franse, 7 februari 2015

 

 

 

4 gedachten over “54% van de mensen wordt neerslachtig van het nieuws”

 1. Rob, dank voor je tips.

  The Optimist Daily kende ik nog niet. De positieve toon van de koppen nodigt uit tot verder lezen. En de foto bij het artikel over milieuvriendelijke verpakkingen nodigt uit tot het afsnijden van een paar stukjes kaas… ­čśë

  De zon, de muziek, de katten, die ingredi├źnten helpen zeker bij het tegengaan van neerslachtigheid. Daarvan kan ik getuigen.

  Verder denk ik dat de oplossingen nu ook weer niet teveel gezocht moeten worden in het vermijden of verdringen van slecht nieuws. We moeten onder ogen durven zien dat er op de wereld heel veel ellende is en dat we daar als persoon niet zo heel veel aan kunnen doen.

  Dat zou juist het besef moeten aanwakkeren dat we ons hier in een wel heel bevoorrechte positie bevinden, dat we daar juist heel blij mee zouden moeten zijn en dat we daar optimaal van zouden moeten genieten.

  Of is dat weer opportunistisch gedacht?

 2. Beste Rob, het NOS Journaal is inderdaad maar een stukje van het nieuws, een stukje van onze werkelijkheid, en helaas lijkt het in onze tijd van denken/handelen vanuit ‘problem thinking and decision making’ bijna het enige nieuws te zijn. Je noemt al de optimist Daily, ik zou daar graag ook nog Axiom News (engaging strengths. catalyzing change) willen toevoegen. In mijn ogen ook zeer de moeite waard en in ieder geval een wat meer balans brengend. http://www.axiomnews.com/
  En wat zou er gebeuren als we wat meer naar de problemen in de wereld zouden kijken vanuit een definitie die ik graag voor problemen gebruiken nl: ‘Een probleem is niets anders dan een gefrustreerde droom, waarbij de dromen er dus eerst waren.’ Als we vanwaaruit onze problemen zouden durven erkennen en dan op zoek gaan hoe we die gefrustreerde dromen weer met elkaar zouden kunnen oppakken. Zomaar een gedachte.

 3. Beste Rob, wat is nieuws en wie brengt het? Tegenover het NOS Journaal koester ik een zekere achterdocht. Halve waarheden, veel te links. Alleen het weer vind ik betrouwbaar omdat Marco Verhoef een oud pati├źnt van mij is. (Dus ook dat is subjectief). In de Alblasserwaard heb ik geleerd: ‘eerst zien dan geloven’ en dat geldt zeker voor het nieuws. Ooit heb ik anderhalf jaar gratis de NRC gelezen. Gratis omdat hun administratie lacunair was. De nieuwsgaring liep achter. Mijn door jou verfoeide ochtendblad had mij al eerder op de hoogte gesteld. Het andere ochtendblad dat hier in huis gelezen wordt heeft recentelijk een redacteur op staande voet ontslagen wegens langdurige verzinsels. Hij had zijn bronnen verzonnen. In Nederland kan alles denk ik dan, als het maar verkeerd is. Conclusie: neem het nieuws met een korrel zout. Maar beter is te genieten van een goede wijn of een goed maal

 4. Hoi Rob, Ik vind de optimist ook erg leuk. Ben ook wel eens met Max Christern (mede-initiatiefnemer en redacteur) in de weer geweest. Ook heel leuk. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik over sommig slecht nieuws, vooral zakelijk nieuws en nieuws over de vastgelopen bureaucratie en dat soort zaken (niet over persoonlijk leed, dat vind ik meestal wel droevig), ook wel veel plezier kan hebben. Vooral als je bedenkt dat iedereen zo enorm aan het ploeteren is en uiteindelijk alleen maar tot resultaten komt die niemand eigenlijk wil. Geestig wel, vooral ook omdat er maar weinigen zijn die zich afvragen hoe dat eigenlijk komt. Zo kopt het FD vandaag dat de “banken te weinig leren van de Libor-affaire”. Om te gillen, vind je niet? Wie had nou gedacht dat ze er wel iets van zouden leren?? Nou ja, als je het zo leest, kun je er ook best vrolijk van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *